Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Nervure Nutritionnellee

       Υπήρχαν πολλές φορές που αναρωτήθηκα , τί είναι αυτό που με κάνει , να μην μπορώ να κρατήσω σταθερή μια διατροφική αγωγή . Μετά από τόσα χρόνια , επιτυχημένων δύσκολων προσπαθειών ( εστω και αν ξανα έπερνα τα 20-30-50 κιλα που εχανα , μετα απο 6 με 12 μήνες κάθε φορά ), μετα απο τόση εμπειρία , γνώση και κυρίως ανάγκη να ξεφύγω απο ολο αυτο , τι ήταν αυτο που με παρέσυρε , στις δύσκολες στιγμές μου να ξεσπαω στο φαγητό ; 

Μετα απο μια συζήτηση
με την ψυχαναλύτρια , κατάφερα να αρχίζω να καταλαβαίνω τον μηχανισμό του μυαλού . Ολα ξεκινούν απο τον τρόπο που μας υποχρεώνουν οι συμπεριφορές των γονιών μας , να σκεφτόμαστε . Πχ , η ελλειψη του Μπράβο , μπορει να δημιουργήσει ανασφάλειες στον τρόπο δράσης ενός παιδιού και αργότερα, ενος ενήλικα . Η κακή χρήση του Μπράβο απο τον γονιο , μπορεί να λειτουργήσει ως ενας τρόπος για να ελέγχει τις πράξεις του παιδιού του , επιβραβεύοντας μονο αυτα που τον συμφέρουν . Η υπερβολική χρήση του Μπράβο , μπορεί να κάνει τό παιδί εγωκεντρικό και να το εξελίξει σε εναν νευρωτικό ενήλικα . Και αυτο είναι μονο ενα παράδειγμα λάθους συμπεριφοράς του γονιού . 
         Γενικά , ο γονιός προσπαθώντας να προστατεύσει το παιδί του απο εξωτερικούς κινδύνους , το παρακάνει . Δεν κάνει μόνο αυτά που δεν μπορει να κάνει το παιδί του , γι αυτό , αλλά του τα κάνει όλα . Ετσι το παιδί γίνεται αυτό που λέμε ... κακομαθημένο . 
         Εξηγούμαι . Η κάθε πράξη έχει απολαβές και συνέπειες , όλα μαζί μεσα σε ενα κουτάκι . Ενα κακομαθημένο παιδι , εχει μάθει να παίρνει αυτό τις καλες απολαβές , αλλα να μην πληρώνει τις συνέπειες , αφου θα τις πληρώσει ο γονιος του . Πχ θα παίξει μεσα στο σπίτι , αλλα δεν θα μαζέψει τα παιχνίδια του γιατι θα τα μαζέψει η μαμα . Θα τρέξει στο σαλόνι αλλα δεν θα τιμωρηθεί οταν σπάσει το βάζο . Ουτε καν θα βοηθήσει στο μαζεμα για να μην κοπεί . Θα παρει καλους βαθμους στο σχολειο , όχι γιατι διαβασε μονο του ,αλλα γιατι το διαβασαν οι γονεις του  ή γιατι αυτοι εκαναν την εργασια του . Αργότερα , θα του δώσουν χατζιλίκι αλλα πιο πριν δεν θα του ζητήσουν να βοηθήσει σε κάποιες εργασιες της οικογένειας για να κερδίσει αυτο το χαρτζιλίκι . και αλλα τόσα πολλα που καθε μερα συμβαίνουν μπροστά στα ματια όλων μας , και ακομα χειροτερα , στις ίδιες μας τις ζωές . 
          Με αυτο τον τρόπο , στο παιδι μεγαλώνει η πεπείθηση πως μπορει να εχει τα οφελη απο κάτι ,χωρις όμως να ειναι υποχρεωμενο να πληρωνει το αντιτιμο . Οταν το παιδι μεγαλώνει , τότε αυτος ο τρόπος σκεψης του , μπορει να του βγεί παντου. Πχ στις σχέσεις του ή στην δουλειά του (αλλα αυτό ειναι μια αλλη αναρτηση ) . Στην περιπτωση της διατροφικης νευρωσης , αυτό βγαίνει ως ως εξης . Υπάρχουν δυο κουτάκια που πρέπει κάποιος να επιλέξει . 



Το ενα είναι το "Απολαμβάνω όποια γευση θέλω , αλλα σαν συνεπεια εχω το οτι θα παχυνω" & το αλλο "Απολαμβάνω ενα λεπτό κορμι και ως συνεπεια εχω να στερουμε τις γευσεις και τις ποσοτητες φαγητου που επιθυμω" . Αυτες οι δύο αυτονοητες επιλογες κουτάκια , μεσα στο μυαλο ενος ενιληκα με διατροφική νευρωση ,χωρις να το καταλαβει ,τελειως ασυνειδητα και αυτοματα  γινονται " Θα φαω ότι με ευχαριστει , χωρις όμως να παχαίνω " " Θελω για εμενα ιδιαιτερη μεταχειρηση , όπως όταν ήμουν παιδι" . Ενας κατα τα άλλα πολύ λογικος ανθρωπος , που πέρνει πολύ σοβαρες αποφασεις στην καθημερηνοτητα του για τις ζωές άλλων , ή για σοβαρα οικονομικα θεματα , και μάλιστα με πολυ μεγαλα ποσοστα επιτυχιας , μπορεί να εχει αυτη την νευρωση . 
    Και για να το ξεκαθαρισουμε . Νευρωσεις εχουν ολοι οι ανθρωποι . ΟΛΟΙ . Νευρωση ειναι η ... ασυνειδητη αυτοματοποιηση μιας πεπειθησης που ασυνειδητα κινει ενα ολοκληρο αυτοματισμο πράξεων και εμεις καταλήγουμε μπρωστα σε ενα αποτελεσμα που οι ιδιοι εχουμε προκαλεσει αλλα δεν γνωριζουμε ούτε το Πως ούτε το Γιατι . 
     Πως αντιστρέφεται τώρα αυτός ο Αυτοματισμος ; Αυτο θα το πουμε στην επομενη αναρτηση 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου